...

Spor Bilimleri Fakültesi

NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi’den ‘Engelli Bireylerin Topluma Entegrasyonu’na Yönelik Proje
04/01/2023

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Spor Bilimleri Fakültesi, “Engelli Bireylerin Topluma Entegrasyonu İçin Spor ve Eğitim Faaliyetleri Sunmaya Yönelik Özel Hizmet Merkezinin Oluşturulması Projesi’ni gerçekleştirdi.  

NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığı koordinatörlüğünde Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak projenin uygulama eğitimlerine katılabilecek özel gereksinimli bireyler tespit edildi. Projenin deneysel çalışmaları ise Ahiler Kalkınma Ajansı’nın desteği ile NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan özel laboratuvarda yapıldı.

Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Ahiler Kalkınma Ajansı’nın yönetimleri ve NEVÜ akademik ve idari personeline verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin,  “Branş eğitimleri, NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesinde görevli akademisyenler tarafından gerçekleştirildi.  Projede yer alan bireyler, NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesinde Futbol, Voleybol, Basketbol, Tenis, Pilates, Kayak ve Snowboard branşlarında temel eğitimlere katıldılar. Her hafta 6 saat olmak üzere toplamda 5 hafta süren temel branş eğitimlerinde, özel gereksinimli bireylerin farklı branşlara yönelik fiziki kapasitelerinin geliştirilmesi ve beceri öğrenimleri hedef alındı. Başarıyla gerçekleştirilen temel branş eğitimlerinin tamamına katılım gösteren özel gereksinimli bireyler, kendilerini sporun içerisindeki bireyler olarak tanımlamaya başladılar ve projenin son derece yüksek bir motivasyonla devam etmesine ilham kaynağı oldular” dedi.  

"Engelsiz üniversite" adına gerçekleştirilen başarılı projeler ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından "Turuncu Bayrak", "Mavi Bayrak" ve "Yeşil Bayrak" ödülleriyle ödüllendirilen bir üniversite olarak engelli bireylerin toplumsal entegrasyonunu çok boyutlu şekilde ele aldıklarını ve büyük önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin,  Futbol, Voleybol, Basketbol, Teniz, Pilates, Kayak ve Snowboard branşlarında gerçekleştirilen temel eğitimlerden sonra, özel gereksinimli bireylerin eğilimlerini tespit etmek için laboratuvar ortamında son testleri yapılarak, projenin deneysel aşamasının başarı ile tamamlandığını ifade ederek böylesi önemli projelere olan desteklerinin artarak süreceğini söyledi.   

Projenin sonucunda, özel gereksinimli çocukların ve yetişkinlerin temel fiziki kapasiteleri, becerileri ve motivasyonları dikkate alınarak, hangi spor branşına yönlendirilebileceği belirlenecek. Özel gereksinimli bireylerin spora aktif bir şekilde dâhil edilebilmesi için, proje sonuçları, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve özel gereksinimli bireylerin aileleri ile paylaşılacak. Söz konusu proje ile Nevşehir’de ve Türkiye genelindeki bireylerin bireysel yetenekleri ve eğitimleri dikkate alınarak daha başarılı sporcuların yetiştirilmesinin sağlanacağı öngörülüyor.

HABERLER